Reflexen: het puzzelstukje valt op zijn plaats!

Wat zijn reflexen?

Als baby ontwikkelen we in de baarmoeder primitieve reflexen(bewegingen) die we nodig hebben om de goede start in het leven te maken. Een voorbeeld van zo’n reflex is het kunnen draaien van het hoofdje naar een kant, waardoor de baby kan ademen. In de eerste 6 maanden worden normaliter de meeste van deze reflexen onderdrukt en kan het centraal zenuwstelsel goed ontwikkelt worden.puzzel

Door moeilijkheden tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of tijdens de eerste levensmaanden kunnen bepaalde reflexen nog actief blijven. Dan houden deze primitieve reflexen het motorisch en cognitief ontwikkelen van een kind tegen. Je spreekt dan van een neurologische ontwikkelingsvertraging. Dit klinkt heel heftig maar dit valt best wel mee, het zorgt voor blokkades die leer- en gedragsproblemen kunnen veroorzaken.

Een kind is niet meer gemotiveerd om naar school te gaan, huiswerk te maken of voelt dat zijn inspanningen niet worden beloond. Elke reflex kan een weerslag hebben op een bepaald domein. De ene beïnvloedt het handschrift, de andere zit het stilzitten in de weg of zorgt ervoor dat het kind/volwassenen steeds valt of zich niet kan concentreren.

Zo lang een kind niet in staat is om zijn evenwicht te bewaren en volledig stil te zitten of te staan, beschikt het niet over de lichamelijke vaardigheden die nodig zijn om in een klas te kunnen leren. Via de motorische weg worden de cognitieve functies ondersteunt. Wanneer aan deze problemen kan worden gewerkt, kan een kind eindelijk laten zien wat het in zijn mars heeft.

Het gevoel van de ouder(s) klopt vaak wel: er komt niet uit wat er in zit!

Hoe werkt de therapie?

Om een eerste indruk te krijgen of je in het programma past vul je (of een van de ouders) een korte vragenlijst in, met deze antwoorden kunnen we zien of je in het programma past.

De volgende stap is een uitgebreid onderzoek met diverse oefeningen om er achter te komen welke reflexen er nog actief zijn. Samen bespreken we de uitkomst en gaan we het oefenprogramma in. Door de juiste oefeningen in te zetten kunnen we deze reflexen alsnog onderdrukken, waardoor problemen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Primitieve reflexen worden zo geïntegreerd en opgeborgen en nieuwe motorische patronen krijgen de tijd om zich te ontwikkelen.

De oefeningen dienen elke dag onder begeleiding van een ouder/verzorger thuis uitgevoerd te worden. Na een week of 8 kom je dan weer in de praktijk om de voortgang te testen

Resultaat:

Het kind wordt rustiger, kan zich beter concentreren en is minder snel boos. Uiteindelijk worden de kinderen die stuntelig waren, veel stabieler.

 • Het kind is veel zelfverzekerder, faalangst verdwijnt en angsten zijn overwonnen.
 • Zegt wat het voelt, denkt en wil.
 • Het kind wordt minder angstig
 • De leerresultaten gaan omhoog.
 • Heeft een natuurlijke afscherming tegen prikkels.

Vaak zien veel ouders tijdens de eerste weken al verschil. Bij de een werkt sneller als bij een andere, dit heeft te maken met de duur waarin men al aan het compenseren is

Alleen voor kinderen?

Steeds meer volwassen gaan ook het programma in, met goede resultaten. Voor hun geldt dat ze zich meer en beter durven te uiten, meer zelfvertrouwen krijgen en lekkerder in hun vel komen te zitten. Het gevoel hebben om de hele tijd op eieren te lopen is weg.

Ik hoor dan ook vaak het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt echt!

27 reacties op “Reflexen: het puzzelstukje valt op zijn plaats!

 1. Onze dochter (toen 6 jaar) liep tegen verschillende zaken aan in haar jonge leventje.
  De combinatie onzekerheid, verlegenheid en faalangst maakte dat het lastig was om zichzelf staande te houden. Bij Jeannette zijn we gaan trainen, eerst op gebied van weerbaarheid, dit ging met kleine stapjes vooruit. Sinds we werken aan haar reflexen is ze veranderd in een open meisje, wat van nature wel bedachtzaam is, maar de wereld om haar heen niet meer als grote angst ziet. Je merkt meer rust, meer ontspanning en meer ruimte om zich te ontwikkelen, de remming lijkt eraf te zijn. Nooit gedacht dat reflexen zoveel invloed kunnen uitoefen én wat een verschil het kan maken

 2. Onze dochter, toen begin groep 5, had enorm veel moeite met het onthouden van de tafels en spellingsregels, maar haar woordenschat was extreem goed. De resultaten lagen dus ver uiteen. Ik ben toen hulp gaan zoeken en kwam terecht bij Jeannette.
  We zijn begonnen met de rechtsgeoriënteerde leerstijl. Dit bleek niet te werken.
  ( Dit vind ik ook zo fijn, dat je gewoon eerlijk te horen krijgt als iets niet werkt.) daarna zijn we gestart met de reflex therapie. Ik vond het behoorlijk zweverig, maar wist verder ook geen alternatief, en met het idee baat het niet schaad ook niet, zijn we begonnen.
  Het resultaat dat ze nu,9 maanden later, laat zien, is zo vooruit gegaan.
  bv getallen aanvullen tot tien, ging niet. Nu doet ze het automatisch.
  We zijn bezig met het leren van de tafels en ook daar hebben we succes. Haar concentratie vermogen wordt beter. Knutselwerkjes worden ingewikkelder. Het is één groot succesverhaal! En dat door alleen maar één oefening per dag te doen, die maar een paar minuten duurt. Ik wou dat ik er eerder mee was begonnen.

  Omdat dit zo’n succes is, zijn we ook met haar broer (nu 11) met de therapie begonnen.
  Hij had een heel ander probleem. Hij vond praten en zich uiten, een ander duidelijk maken wat er in hem omging, erg moeilijk. Er waren dan ook vaak misverstanden met vriendjes omdat hij niks zei. Hij is nu bijna een half jaar bezig. En natuurlijk lukt het niet altijd om te zeggen wat er in je omgaat maar hij kan zich nu al zoveel beter verwoorden. Dat er gewoon veel minder conflicten zijn. Heerlijk. Ook om te zien dat het praten hem vrijer maakt, en er nu eindelijk uitkomt wat er altijd al inzat.

 3. Wat een opluchting toen we bij Jeannette terecht kwamen. Onze zoon was vaak gefrustreerd, boos en verdrietig en we wisten niet waar het vandaan kwam. Totdat we een stukje lazen in de krant over het werk van de kindercoach. Er was zoveel herkenning, dat we direct de volgende dag hebben gebeld en een afspraak voor een intake hebben gemaakt. In de eerste weken is er gewerkt aan een andere manier van leren, dit had direct resultaat. Onze zoon was erg opgelucht dat er eindelijk iemand was die hem begreep en ook zijn zelfvertrouwen ging met sprongen vooruit.

  Nu zijn we bezig met de reflextherapie. Het kwam ons eerst wat zweverig over en we konden ons niet voorstellen, dat simpele oefeningen het verschil zouden maken. Toch is dit zo en als je erover nadenkt, is het eigenlijk ook logisch. We zijn er nog niet, maar gaan zeker door met deze therapie.

 4. Sven had vaak een druk gevoel in zijn hoofd, veel hoofdpijn en school gaf aan dat het er wel in zat maar niet uit komt. Niet kunnen concentreren etc. Na advies begonnen met reflextherapie met als gevolg: rustiger in zijn hoofd, minder vaak hoofdpijn, veel beter in zijn vel zitten en op school komt hij beter tot zijn recht.

 5. Via via hoorden wij dat we naar therapeut Jeannette moesten gaan met onze
  dochter. Ik was meteen overtuigd, maar mijn man niet. Omdat de therapie
  vergoed wordt, wou mijn man het wel een kans geven. Geweldig om te zien dat
  we nu al resultaat zien. We zijn nog maar net bij jou begonnen, maar we zien
  omze dochter al veranderen. Ze Uit zich meer en haar hoofd wordt rustig.
  Mijn man begint er ook in te geloven…geweldig!
  Wij gaan door en zullen het doorgeven aan anderen!!!!!

 6. Bedankt, Jeannette jij hebt er voor gezorgd dat we onze zoon weer terug hebben!

  Wat zien wij een ongelooflijk verschil bij ons kind. Eerder was hij heel snel boos en negatief. En nu het is gewoon heerlijk om met hem thuis te zijn. Ons hele gezin is er van opgeknapt.
  Super bedankt voor je spontane begeleiding en therapie. Hij mocht altijd graag naar je toe gaan. Stiekem gaan we de sessies gewoon een beetje missen..

 7. Hoi Jeannette

  Ik wilde je graag even berichten dat het sinds we bij jou zijn geweest zoveel beter al weer gaat met onze dochter. Ze is echt sindsdien een stuk rustiger. Tjonge echt wat een verschil merken we al.

  Dank je wel!

  Groetjes

 8. Dank voor alle goede zorgen. Onze dochter vroeg vaak wanneer mag ik weer naar Kindercoachbedum! Het heeft haar heel goed gedaan. Eerst was ze een verlegen meisje, maar nu komt ze voor zichzelf op. Zo kan ze de grote wereld wel in gaan. Nogmaals heel veel dank!!!

  Groetjes J.B.

 9. We hebben een tijd bij jou mogen lopen. Elke keer vond onze zoon het weer een feestje om heen te gaan. We hebben gelachen, gehuild maar uiteindelijk hebben we nu een zoon die veel meer zelfvertrouwen heeft en alles niet meer zo binnen laat komen.
  Super wij hebben een veel ontspannender leven gekregen.

 10. Jeannette wat ben ik blij dat ik bij jou mocht komen. Grappig dat ik net zoals mijn kleinkinderen ook naar de Kindercoach mocht!
  Je hebt mij geweldig geholpen. Ik kan nu mijn leven weer oppakken en laat niet meer over mij heen lopen. Je hebt een krachtige vrouw van mij gemaakt.

 11. Wij kwamen met onze zoon bij jou. Volgens school was er van alles mis met hem, wij waren ten einde raad. Jij gaf ons gelukkig snel weer het vertrouwen dat jij ons kon helpen. We zijn nu een jaar verder, maar oh oh wat een mooie resultaten hebben we samen bereikt. Bedankt voor alle goede zorgen voor onze zoon. Nu is het gewoon een heerlijke jongen die “gewoon “meekomt op school, super!

  Als onze kleine naar school gaat en het gaat even niet dan weten we nu gelukkig naar wie we meteen toe gaan!

 12. Onze dochter kwam op school echt niet mee, we maakten onze grote zorgen. Ze werd steeds uit de klas gestuurd met een grote mond en het werk was nooit af. Gelukkig hadden we goede verhalen van jou gehoord. Het klopt echt dat jij na alles kijkt, jij kijkt naar de oorzaak van de problemen. Nu is onze dochter klaar bij jou. Vanaf het eerste contact was het meteen goed en werd onze dochter snel weer handelbaar. Nu heeft ze zelfvertrouwen en is heerlijk vrolijk.

 13. We hebben even moeten wachten tot we bij jou aan de beurt waren. Voor iedereen die dit leest, het is het echt waard om even een paar maanden te wachten tot je aan de beurt bent. Jeannette gaat er dan ook helemaal voor en je ziet heel snel resultaat!

  Wij zeggen het voort Jeannette! Al heb je het druk genoeg. Bedankt.

 14. Elke dag was een drama om ons kind naar school te brengen. Toen ze bij jou kwam was ze meteen om. Jeannette moest haar juf worden.

  Gelukkig kon jij van alles met haar en kreeg je haar snel weer in rustig vaar water. Je hebt haar leren praten over haar gevoelens en heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ze voelde zich echt begrepen door jou. Super bedankt en geef Russul de hond een knuffel.

 15. Wat mooi om te zien hoe we onze zoon, erg onzeker, veel huilen zagen groeien naar een lieve jongen die er gewoon kan staan en nu genieten kan van het leven. Wij zijn je erg dankbaar en hopen dat vele kinderen naar je toe mogen komen. Je hebt humor, gaat gewoon heel vertrouwd meteen met de kinderen om(nichtje hebben we ook al heen gestuurd). Ik denk dat het genoeg zegt dat onze zoon in tranen was bij de laatste keer. Hij wil je niet missen…

  Nogmaals bedankt.

 16. Onze dochter was erg onzeker, over zichzelf en het leren. Jij hebt haar weer het zelfvertrouwen gegeven die ze nodig had. Door jou kan ze nu gewoon op een mooi niveau naar het voortgezet onderwijs. Super.

 17. We zaten met onze handen in het haar met onze dochter. Ze was boos, en zorgde voor een negatieve spiraal in het gezin. Bij onze kennismaking zorgde jij Jeannette er al voor dat we weer hoop kregen. Je gaf aan dat het uiteindelijk wel goed kwam. En nu hebben we een dochter die heerlijk aan het puberen is, maar op een leuke manier. Niet meer steeds boos, maar gewoon lekker door het leven heen huppelt, zoals het hoort. Ze heeft nu eigenlijk geen vol hoofd meer, en kan goed aangeven als ze ergens mee zit.

  Wij zeggen het tegen iedereen, ga maar even naar Jeannette. Het was altijd een feestje om naar je toe te gaan. Onze dank is dan ook groot.

 18. Onze zoon is enorm vooruit gegaan, hij durfde bijna niks, was een klein jongetje die we niet naar het voortgezet onderwijs zagen gaan. Nu is het echt een jongen die er gewoon staat, het leren gaat goed, hij maakt zich niet meer druk. Hij durft voor zichzelf op te komen en wij genieten hier enorm van. Hij staat ontspannen in het leven en wij nu ook. Dank Jeannette we hebben samen heel wat afgelachen en af en toe een traan gelaten, maar altijd was jij er weer met je positieve blik.

  Geef Russul de hond een dikke knuffel, we gaan hem missen!

 19. Onze dochter was echt heel verlegen, durfde niet naar school en ook nergens anders heen, maar ja dat is heel lastig als je op het voortgezet onderwijs zit. Gelukkig hadden we jouw`n naam doorgekregen en zorgde jij er voor dat we met z`n allen stappen konden maken.

  Super bedankt voor de leuke, leerzame begeleiding je luisterend oor en je vrolijkheid. Het was altijd weer een feestje om heen te gaan.

 20. Nadat je mijn kinderen op een zeer fijne manier had behandeld, dacht ik nu mag ik ook. Wat hebben we mooie gesprekken gehad. Ik vond het altijd weer erg fijn als ik weer een afspraak had. Tijdens de afspraak was er altijd ruimte voor alles, huilen maar ook lachen. Zo bijzonder hoe je er elke keer weer voor zorgde dat ik met veel energie en kracht weer bij jou uit de praktijk stapte. Nu mag ik het helemaal zelf doen, maar dat gevoel heb ik nu ook echt. Bedankt jij hebt er voor gezorgd dat ik zelfvertrouwen heb gekregen en ik er echt sta!!

 21. Je hebt onze dochter heel goed geholpen, we hadden meerdere keren op een dag een aanvaring met elkaar. Het was gewoon niet meer leuk. We begrepen haar niet. Gelukkig heb jij er voor gezorgd dat we elkaar weer begrijpen en dat ze gewoon zonder problemen haar kleren aan doet! Wat een genot.

 22. ~Voordat wij bij Jeannette kwamen maakten we ons enorme zorgen over onze zoon op school. Hij liet heel ander gedrag zien, dan zoals wij hem thuis zagen. Laat ik zeggen dat het zijn juf veel energie kostte als hij er was. Hij kon altijd andere kinderen opruien en meenemen in ‘clowntjes gedrag’. Helemaal als er geen duidelijk kaders waren en er een onzekere juf of meester stond. Na enkele behandelingen/ wekelijkse oefeningen zagen wij een jongen die opeens veel meer innerlijke rust had. Op school werd er een enorme verandering waargenomen. Hij kon deelnemen aan de activiteiten in de kring (voorheen liet hij storend gedrag zien). Opeens kon hij zijn eigen spel laten zien in de klas, terwijl hij voorheen zich niet kon focussen, snel afgeleid was en veel met andere kinderen bezig was. Hij liet voorheen veel “clowntjes gedrag” zien en als de juf hem wilde bereiken, lukte dit niet. Inmiddels is hij aanspreekbaar en kan hij aangeven waar hij behoefte aan heeft.

  Wij hebben een enorme verandering gezien, dankzij Jeannette. Inmiddels zit onze zoon in groep 3 en doet hij het enorm goed. Hij is nog steeds een wiebelkont en heeft een korte spanningsboog, maar dit is aanzienlijk verbeterd. Hij kan beter in een grote groep zijn en is veel rustiger geworden. Het is wonderbaarlijk dat je kind door korte oefeningen, zulke grote stappen kan maken in zijn ontwikkeling, bijna onwerkelijk. Wij zijn Jeannette heel dankbaar en zullen iedereen aanraden om naar haar toe te gaan. Ze is begripvol, geduldig en verricht wonderen.~

  Groeten, Manon

 23. Onze zoon wou niet meer naar school, slecht slapen boze buien, thuis was het niet meer gezellig. Door een tip kwamen we bij Jeannette. Wat fijn om herkenning te horen. Je gaf meteen ontspanning in ons gezin. Nu een jaar verder gaat onze zoon gewoon naar school. Hij geniet wel meer van de vakanties maar het is goed. Thuis hebben we een heerlijke vrolijke jongen die vol humor zit, geweldig om te zien. Wij gaan de toekomst weer positief tegemoet. Mocht het ooit weer iets minder gaan dan weten we je te vinden. Wij komen graag terug op jullie nieuwe prachtige plek!

  Succes met de verbouwing.

 24. Lieve Juf Jeannette wat ben ik u dankbaar dat u mij heeft geholpen met mijn angsten. Ik ben nu wel een beetje verdrietig omdat ik niet meer naar u en Russel de hond kom. Ik hoop u nog wel een keer te zien, maar ik mag van mama mee als zij naar u toe gaat. Ik hoop dat u nog lang mag blijven werken, want dan kan u veel kinderen gelukkig maken.

  Dikke kus Esmee

 25. Bedankt dat je onze dochter zelfvertrouwen hebt gegeven! Ik weet nog heel goed dat ze achter mijn rug binnen kwam, echt een bang vogeltje. Nu een jaartje later laat je haar met grote vleugels uitvliegen. Wij als ouders moeten er nog even aan wennen, want ze zegt nu wat ze er van vindt. Super goed natuurlijk, maar wij als ouders moesten wel mee groeien. Het was een heel mooi proces zo met z`n allen. Bedankt Jeannette, we hebben een verdrietig meisje mee naar huis genomen omdat ze jou gaat missen. Dat is toch een heel goed teken. Succes met je werk en we hopen dat je nog veel kinderen met grote vleugels uit mag laten vliegen, maar dat komt helemaal goed.

 26. Wat fijn dat we van je gehoord hadden. Onze dochter was veel boos, het was gewoon niet gezellig thuis. Wat we ook probeerden, lief, boos, negeren of iets anders het maakte niet uit. Wij als ouders werden er moedeloos van. Elke dag strijd en het putte ons uit. Al vrij snel nadat we bij jou kwamen ging het beter. Je gaf ons weer hoop en goede tips om er mee om te gaan. En nu zijn we klaar, het voelt als onwerkelijk…We gaan je missen maar geloven in jou dat het gewoon zo goed blijft gaan. Mochten we ooit nog wat hebben dan maken we weer een afspraak. Jeannette bedankt voor alles, het is echt super hoe je ons geholpen hebt met alles. Wij hebben weer energie en een gezellige dochter.

 27. Fantastisch hoe je ons hebt geholpen met de hoofdpijn van onze zoon. Je hebt er echt verstand van. Nu kan onze zoon gewoon elke dag naar school en ook leuke dingen doen. Eerder had hij elke dag hoofdpijn en redelijk vaak moest hij een dag missen omdat het te heftig was. Wat bijzonder geen medicatie meer en een jongen zien die energie heeft! Super bedankt!